HISTORY OF Gideon Music Festival

A Campingflight To Gideon Music Festival 2007

In de zomer van 2007 werd van 31 augustus tot en met 2 september aan de Gideon weg te Groningen de eerste versie van het ‘Gideon Music Festival’ gehouden. Vanwege de verjaardag van een van de bewoners van het Gideon terrein ontstond het idee om verjaardagsfeest te houden. Aan Chis Garrit (nu de organisator van het ‘Gideon Music Festival’) werd gevraagd of hij mee wilde denken over de programmering van dit verjaardagsfeest. Garrit stelde voor een feest van meerdere dagen te houden. Na anderhalve maand met het concept bezig te zijn geweest, werd het eindelijk een festival van drie dagen en drie nachten. Het festival bleek een groot succes. Er kwamen zo’n duizend bezoekers op het festival af en de sfeer is was erg gemoedelijk.

Het festival kenmerkt zich door de uiteenlopende stijlen die er te horen zijn. Van punk tot reggae en van hiphop tot jazz; het komt allemaal voorbij op het `Gideon Music Festival`. Het doel van deze brede programmering is de integratie van de mensen uit de verschillende subculturen die op deze  muziekstijlen afkomen. Het festival heeft een low-profile karakter. Bands spelen tegen een onkostenvergoeding en mede hierdoor is de entreeprijs laag.
De line-up van 2007 bestond uit:

Vrijdag 31-8: Stilettos, Mandyleigh Storm & Pieps, Big Bastarts Revine, Lo-Lite

Zaterdag 1-9: Skania, Atletic Pooha, Planet Orange, Soulclupbrothers, Krause, Mindfok, Klein, De Hardheid, The Anomalys, Dzjenghis, Sick on the Bus, Puur Punk, Toxocara, Anita Temeijers, Alec Trix, Jort & Rohbadobh, Zudisko, Antipanda, Rio, Motio, Peppijn, Ravedigger, Steve, Sliquid, Reggae Sound: Forward Sound, Pixel_Sync (VJ)

Duurzame energie

Het festival heeft een milieubewust karakter. Ze werkt samen met transformenergy.nl. Transformenergy.nl is een initiatief van Groninger kunstenaars, wetenschappers en ICT’ers die duurzame energie-toepassingen toegankelijk, kenbaar en bereikbaar willen maken voor de consument. Via de website delen zij tips en trucs en houden discussies over duurzame energie. Regelmatig sturen ze brandbrieven naar de minister van milieu. Het ‘Gideon Music Festival’ draait op duurzame energie opgewekt door aggregaten op slaolie, zonnepanelen en een windmolen.

‘A Campingflight to Gideon Music Festival’ exp. 2008
De tweede editie van het festival vond op 29, 30 en 31 augustus plaats. Het bezoekersaantal is bijna verdubbeld van 1000 naar 1900. Het festival heeft wederom een low-profile karakter. Goedkoop eten en drinken en een divers aanbod van bands die tegen een onkostenvergoeding spelen. Geld moet geen issue zijn op het ‘Gideon Music Festival’.

Het festival onderscheidt zich van andere festivals door haar underground mentaliteit. Op het festival spelen voornamelijk bands die in commercieel opzicht nog niet doorgebroken zijn. Het festival biedt deze bands een podium. Vaak worden zij door andere festivals niet geprogrammeerd, omdat deze festivals vanwege sponsors commercieel moeten scoren.

Er is op het festival wederom een breed palet aan stijlen te horen. Hier enkele namen uit de line-up van 2008:

The Heavens Devils, Low Point Drains, Milwaukee Wildmen, Krause en Dj Sebastiaan Davidson (clubhouse).

A Rocket Ride To Gideon Music Festival exp. 2009

Het festival is qua omvang sterk gegroeid. Veel vrijwilligers werkten mee aan de organisatie. Wellicht mede door het succes van Gideon deed de organisatie van Lowlands moeilijk over de naam: A Campingflight To Gideon Music Festival die Gideon gebruikt.  Lowlands gebruik zelf de naam: A Campingflight To Lowlands Paradise en daarom moest het ‘Gideon Music Festival’ een andere naam gaan voeren. Volgens Garrit moet men het gebruik van de naam niet al te serieus nemen, maar eerder zien als een parodie op Lowlands. Garrit ziet de commotie overigens als een compliment. Het feit dat het ‘Gideon Music Festival,’ door Lowlands als concurrent wordt gezien, is een bewijs voor het succes van het festival. Het festival gaat uiteindelijk: A Rocketride To Gideon Music Festival heten. Het vond plaats op 28, 29 en 30 augustus van dat jaar en zou zo’n 2800 bezoekers trekken.

De diversiteit van stijlen blijft het handelsmerk van het festival. Een van grote namen van deze editie is de New Cool Collective. Deze wereld-jazzband komt uit Nederland, maar is internationaal een succes. De band is een grote aanwinst voor het festival. De Osdorp Posse behoort ook tot de grote namen op het festival. De Osdorp Posse worden beschouwd als een van de grondleggers van de nederhop. De Groningse act Noisia, die anno 2011 een samenwerking met de Amerikaanse rage- rockband Korn aan zou gaan, levert het festival een stevige partij drum&bass.

‘Gideon Music Festival’ exp. 4.0 2010
In 2010 is het festival explosief te noemen. Het festival blijft maar groeien. Waar er op de vorige editie nog 100 bands op het festival stonden, stonden er op deze editie 110 bands geprogrammeerd. Er werden zo’n 3500 bezoekers verwacht. Het aantal bezoekers is in drie jaar tijd meer dan verdrievoudigd.

Gideon wil uit groeien tot een groot festival. Er werkten zo’n 40 vaste vrijwilligers mee aan de organisatie en veel zaken werden uitbesteed aan professionele bedrijven (cateraars, licht en geluid, beveiliging). Deze uitbesteding aan professionele bedrijven verhoogde de kwaliteit van het festival.

Het festival heeft nationale en internationale bekendheid verworven. Nationale bekendheid kreeg het Gideon vanwege de samenwerking met de NCRV. De omroepstichting reserveerde een plek in de programmering. Zij had een bandwedstrijd uitgeschreven, waarvan de winnaar mocht spelen op het ‘Gideon Music festival’. Het festival is uniek in Nederland vanwege de diversiteit. Veel programmeurs spelen op safe en laten zich leiden door de platenmaatschappijen. Gideon laat zich niet leiden en is steeds op zoek naar nieuw talent. De headliners van de 2010 editie van Gideon waren:
Vive La Fete (electrorock uit Gent), Electric Eel Shock (fastrockers uit Japan), Elle Bandita (rock uit Rotterdam) en Daily Bread (sexydancerock uit Leeuwarden).
Er werd het hele jaar door aan het festival gewerkt. Het festival kreeg 2500 aanmeldingen van bands. Steeds meer belangrijke sponsoren als de Hanzehogeschool en het Noorderpoortcollege dienden zich aan. Het Gideon heeft een goed netwerk van sponsoren en andere samenwerkingspartners, waardoor de kosten van het festival beperkt kunnen worden.

Gideon is meer dan muziek
Het Gideonfestival kent drie thema’s: 1. Vernieuwende muziek. 2. Kunst. 3. Duurzame energie. Gideon wil laten zien dat duurzame energie geen stoffig onderwerp is. Het reizende ‘Willekleurig-festival’ had in 2010 een eigen duurzame energie-stand op Gideon. Verder stonden er fietsen om energie op te wekken, er werd gebruik gemaakt van Led-verlichting, bekertjes werden gerycled, afval gescheiden, telefoons kunnen worden opgeladen op zonne-energie. Speciale gast in 2010 was Yuri Landman, bekend van de zogeheten ‘Moodswinger’. Dit is een snaarinstrument, verkrijgbaar als bouwpakket, waarvan ook een exemplaar is aangekocht door Sonic Youth. Yuri gaf op deze editie van het festival 3 dagen lang workshops en uitvoeringen op Gideon. In samenwerking met Simplon werden er op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni feesten geven die toegankelijk waren met een Gideon-kaartje.

Gideon Music Festival exp. 2011: het 5 Jarige jubileum

Van vrijdag 10 juni tot en met maandag 13 juni vond de 5e editie van het ‘Gideon Music Festival’ plaats. De bezoekers konden genieten van 152 acts, band en dj’s op acht verschillende podia. Het festival was wederom een groot succes. Het weer was wisselend, maar toch werden er 4000 bezoekers geteld. Met dit bezoekersaantal overtreft het ‘Gideon Music Festival’ zichzelf ten op zichtte van andere jaren.

Naast de vertrouwde diversiteit in muziekstijlen als indierock, punk, reggae en dance was er ruimte voor film, media en beeldende kunst. Er was op deze editie van het festival ruime aandacht voor dancemuziek. Op tweede pinksterdag, maandag 13 juni, is er ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum een extra dag met dance-acts. De headliner van deze dag was Joost van Bellen. 

Het unieke aan het Gideon is dat zij een camping heeft en zo een slaapplek biedt aan haar acts en gasten. Het ‘Gideon Music Festival’ is hiermee het enige muziekfestival in Noord Nederland met een camping.

Vooruit blik op het ‘Gideon Music Festival’ exp. 2012
Wederom zal dit jaar het ‘Gideon Music Festival’ in Groningen plaats vinden. Het festival  staat gepland op 1, 2 en 3 juni. Het aantal aangemelde acts loopt dit jaar ook weer in de honderden. Het festival bedient haar publiek ook dit jaar met een divers aanbod aan muziek. Daarnaast is er weer aandacht voor beeldende kunst en verschillende stands met food ‘n drinks. Het thema van duurzame energie is ook dit jaar belangrijk. Enkele sprekers zullen in gaan op dit thema en de toepassing van duurzame energie wordt gedemonstreerd.

Het ‘Gideon Music Festival’ maakt dit jaar voor het eerst gebruik van ‘crowdsourcing’ om haar festivalprogramma vast te stellen. De gedachte hier achter is dat het publiek zelf het beste weet wat ze wil zien en horen. De crowdsourcingmethode van het ‘Gideon Music Festival’ is eenvoudig. Artiesten die op het ‘Gideon Music Festival’ willen spelen, melden zich op de website van het festival. Deze website is gelinkt aan het ‘likingsysteem’ van Facebook. Het publiek stemt via dit systeem op de aangemelde artiesten.  Artiesten met veel stemmen spelen op het festival.

Het publiek beslist wat er op het ‘Gideon Music Festival’ staat. Zo is het echt een publieksfestival. De betrokkenheid van het publiek  was bij eerdere edities van het festival al groot, maar met de inzet van crowdsourcing wordt de betrokkenheid van het publiek nog groter, omdat zij zo in creatieve zin bij het festival betrokken wordt. Het ‘Gideon Music Festival’ blijft crowdsourcing inzetten om het publiek over het festival  mee te laten denken. Het ‘Gideon Music Festival’ wordt door de inzet van crowdsourcing zo nog innovatiever

Enkele namen uit de line-up van 2012:
The Rumble Jetts. Deze ruige Amerikaanse rockabillyband met hun muzikale wortels in Kansas City speelt een mix van blues, country en swing;
The Gribitch Brothers and Sisters. Deze Franse gypsy- punkband met surf invloeden houdt het midden tussen de Franse punkband Berurier Noi en de Amerikaanse rockband B52’;
The Phantom Four. Deze internationaal succesvolle Nederlandse band met hun energieke frontman Rude Boy, de vocalist van wijlen The Urban Dance Squad, heeft de reputatie de beste surfband van de lage landen te zijn;
De Kraaien. Deze Haagse formatie combineert Dubstep, Electro en Hip-Hop en heeft een uitgebreide live show met absurde outfits in combinatie met een bizarre entourage;
Het festival gaat dit jaar een samenwerking aan met NDC Media; zo zijn de toegangskaart in de gehele Benelux te verkrijgen. Deze zijn natuurlijk ook te verkrijgen op de website van het festival (www.gideon-festival.nl).VOORVERKOOP
De voorverkoop van toegangskaarten voor het festival is gestart op de website van het ‘Gideon Music Festival’. Klik hier voor meer info.

De kaarten zijn ook te verkrijgen in alle Free Record Shop vestigingen in de Benelux.

Gideon Music Festival
Gideon Music Festival